top of page
tabló fekvő logótlan.png

RÉSZLETES PROGRAM

19:30

Balint_Haz_mezuze - hatter nelkuli - tra

KAPUNYITÁS

JCC Budapest - Bálint Ház

19:50

Balint_Haz_mezuze - hatter nelkuli - tra

TANÉJNYITÓ

Kenesei Marcell, Bálint Ház igazgató

20:00

Balint_Haz_mezuze - hatter nelkuli - tra

A MEGHATÁROZATLANSÁG DILEMMÁI

Dr. Komoróczy Szonja Ráhel, hebraista, törtènèsz, a Lauder Iskola judaisztika vezetője - dr. Kurucz Ákos, jogász, rabbi, moderál: Dési János, újságíró

A mai rabbi feladata, hogy ugyanazt a szöveget olvassa, amit mindenki, de értse meg belőle, amit korábban senki. Ugyanazt a szöveget olvassuk, mint régen, de nem tilos olyan módon értelmezni, ahogyan korábban mások nem tették; a zsidóság fennmaradásának fontos eleme volt a változatlan szöveg rugalmas módon történő interpretálása. 

21:30

SZÍNHÁZ

A Talmud NOW bemutatja: A vita hatalma - Talmud a Színpadon

A Talmud lenyűgöző intellektuális bátorsággal és kreativitással kezeli a tórai szövegeket, és átemeli azokat a saját környezetébe. A Talmud a Színpadon színészei hasonlóképp bánnak a talmudi történetekkel saját korunkban; ötletesen újraértelmezik, újra írják azokat. Sosem lehet előre tudni, vajon meddig tart és hogyan végződik egy-egy jelenet.

Az előadást ezúttal a Talmud leghíresebb vitái inspirálják.

Történetmesélő: Fritz Zsuzsa (Bálint Ház)
Színészek: Arany Brigitta (Grund Színház), Bakonyi Péter (Impróka), Hollai-Heiser Anna (Itt és Most Társulat) és Fodor Dávid (Grund Színház)

Az est házigazdája: Lakos Borcsa (Talmud NOW), moderál: Borbás Gergő (Itt és Most Társulat).

21:30

Balint_Haz_mezuze - hatter nelkuli - tra

HÉBER GYORSTALPALÓ

Ha idén Izraelbe akarsz utazni, vagy már voltál és szeretnél néhány hasznos kifejezést tanulni, akkor neked való az IKI Héber Nyelvi Központ savuoti gyorstalpalója Ádám Eszterrel.

22:20

IZRAEL A MAGYAR ZSIDÓ IDENTITÁSBAN

A Haver Alapítvány és az Izraeli Kulturális Intézet közös gondolkozásra hív! Savout alkalmából tanuljunk közösen, tanuljunk és vitázzunk. Foglalkozzunk közösen identitással, sztereotípiákkal, a zsidóságot érintő kérdésekkel. A foglalkozás informális eszközök segítségével fog megvalósulni.

22:45

SZÜNET - ZENÉL LAMM DÁVID

23:00

Balint_Haz_mezuze - hatter nelkuli - tra

A KITÉRT ZSIDÓK PERCEPCIÓJA MAGYARORSZÁGON 1840–1914.

Konrád Miklós, Bölcsészettudományi Központ Történettudományi Intézet, főmunkatárs, Goldziher Intézet, főmunkatárs

„Edes borátaim, ha lesztek keresztén – mégis aszondja a világ, hojd vattok kikörösztölködöt izraletók”, vélekedett „spitzigfalvy Spitzig Iczig”, a Borsszem Jankó című élclap zsidó kispolgár figurája 1870-ben. Valóban így volt? Hiába tért át egy zsidó valamelyik keresztény vallásra, áttérése után is mindenki zsidónak tekintette? Ugyanúgy zsidónak, vagy kicsit azért másképpen zsidónak? Változtatott ezen valamit a teológiai alapú zsidóellenesség helyébe lépő „faji” antiszemitizmus? Avagy a zsidóság megmásíthatatlanságába vetett hit a modern fajeszme elterjedését is megelőzte? És ha a kitért zsidót mindenki továbbra is zsidónak tekintette, miért tértek ki mégis egyre többen?

23:00

Balint_Haz_mezuze - hatter nelkuli - tra

RITUÁLIS BEFOGADÁS - A KABBALA ÉS A POSZTMODERN MŰVÉSZETELMÉLETEK

Takáts Márk, bölcsészhallgató, könyvkötő


Hogyan élvezünk egy művészeti alkotást? Hagyjuk, hogy átjárjon minket, katarzist okozzon, vagy darabjaira szedve elemezzük? Esetleg belelülünk, mint egy kád forró vízbe, vagy a hajunkra kenjük? Az előadás során fontosabb művészetelméleteket tekintünk át, majd a tanultakat a kabbalista szövegek befogadási rítusaira alkalmazzuk. 

23:45

KALLIGRÁFIA
Héber betűk Magyar Sára kaligráfussal.

23:45

SZÜNET - ZENÉL LAMM DÁVID

00:00

HATÁRVITÁK: EMMA LAZARUS ÉS AZ IDEI SÁVUOT

Szenthe Antónia, pszichológus, a MAZSIHISZ Jáhád Közösségi Szolgálat munkatársa, a Limmud Magyarország kuratóriumi elnöke Turi Tímea, a Magvető Kiadó főszerkesztője

Ha hazánkba jönnek... legyünk mind szabadok! Ez volt a véleménye annak, aki a New York-i Szadadságszobor talapzatán álló verset írta. Bemutatjuk Emma Lazarust, az amerikai, zsidó, nő, polgárjogi aktivista költőt, aki minden szerepében vitába állt a világgal és önmagával. 

00:00

Balint_Haz_mezuze - hatter nelkuli - tra

MÉLYLEVEGŐ PROJEKT: HÁBORÚ A KOMMENTSZEKCIÓBAN

Juhász Bettina, pszichológus, tréner és Pálovics László – mechatronikai mérnök, grafikus 

Mint mindenhol, a mentális egészség témakörében is vannak megosztó témák, amelyekre a közönség változatos reakciókat ad. A közösségi médiában zajló pszichoedukáció esetében sincs ez másképp. De milyen hatással van a vitakultúrára az online tér anonimitása, arctalansága? Milyen pszichológiai folyamatok húzódnak meg egy-egy durva kommentáradat mögött? A beszélgetés során többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ.  

00:00

HEVRUTA
Sommer Anikó

00:45

Balint_Haz_mezuze - hatter nelkuli - tra

SZÜNET - ZENÉL LAMM DÁVID

01:00

01:00

Balint_Haz_mezuze - hatter nelkuli - tra

OKTATÁSPOLITIKA CSINÁLÁS: SZAKÉRTŐI TERVEZÉS VAGY LAIKUS VITA TÁRGYA?

Radó Péter, oktatáskutató, oktatáspolitikai elemző

A közpolitika (ezen belül: az oktatáspolitika) alkotással kapcsolatos leggyakrabban hangoztatott követelmény, hogy annak jól dokumentált tényeken (megbízható adatokon és kutatási eredményeken) kell alapulnia. A másik gyakran hallott elvárás, hogy az oktatáspolitikáknak laikus szereplők (szülők, gazdasági szereplők, pedagógusok, önkormányzati képviselők) közötti nyílt vitában kell kialakulniuk. A kérdés az, hogy összeegyeztethető-e ez a két egymásnak ellentmondó követelmény. 

LÉGY TE A BÍRÓ! MAI KÉRDÉSEK - IDŐTLEN VÁLASZOK, AZAZ KEVEREDJETEK TALMUDI VITÁBA!

Fritz Zsuzsanna, Forrás Zsidó Tudástár vezetője

Légy te a bíró – próbáld ki magad izgalmas, modern dilemmák megoldásában, dönts és hallgasd meg, hogyan vitáztak nagyon hasonló kérdésekről a rabbik. Egy kis ébresztő vita jól fog esni az éjszakában. 

01:45

SZÜNET

02:00

Balint_Haz_mezuze - hatter nelkuli - tra

AHOL MÉG ISTENNEK SINCS MINDIG IGAZA: A TALMUD LEGHÍRESEBB VITÁJA - RABBIK VERSUS ISTEN

dr. Balázs Gábor, eszmetörténész és az OR-ZSE általános rektorhelyettese

Valószínűleg kevés olyan vallás létezik, amelyben Istennel is lehet vitatkozni. Az pedig még ritkábban fordul elő, hogy ne Istennek legyen igaza. Az előadáson olyan talmudi forrásokat fogunk tanulni, amelyekben a rabbik, angyalok és Isten vitatkoznak, és viták meglepő eredménnyel zárulnak. 

INTERAKTÍV PROGRAMOK

A program a JCC Budapest - Bálint Ház, a Hanoar Hatzioni, az Izraeli Kulturális Intézet és a Limmud Magyarország  együttműködésében jön létre.

Balint_Haz-JCC_Budapest-logo-v3.png
bh_avitaeve_fin-06.png
Hanoar_logo.png
Screenshot 2022-05-24 at 11.07.45.png
ELŐDÁS

Izrael a magyar zsidó identitásban

A Haver Alapítvány és az Izraeli kultúrális Intézet közös gondolkozásra hív!

Savout alkalmából tanuljunk közösen, tanuljunk és vitázzunk.

Foglalkozzunk közösen identitással, sztereotípiákkal, a zsidóságot érintő kérdésekkel.

A foglalkozás informális eszközök segítségével fog megvalósulni.

JÚNIUS 04.  22:20- 23:45

TANULÁS

HEVRUTA
 

JÚNIUS 04. 00:00- 01:00

TANULÁS

KALLIGRÁFIA
Héber betűk Magyar Sára kalligrafussal.

JÚNIUS 04. 23:45-00:30

ZENE

KONCERT
Lamm 
Dávid

JÚNIUS 04. 

TANULÁS

HÉBER GYORSTALPALÓ
Ha idén Izraelben akarsz utazni, vagy már voltál és szeretnél néhány hasznos kifejezést tanulni, akkor neked való az IKI Héber Nyelvi Központ Savuoti gyorstalpalója.

JÚNIUS 04. 21:30- 22:15

bottom of page