top of page

RÉSZLETES PROGRAM

19:00

Balint_Haz_mezuze - hatter nelkuli - tra

KÖSZÖNTŐ

Kenesei Marcell, igazgató, JCC Budapest - Bálint Ház

19:05

Balint_Haz_mezuze - hatter nelkuli - tra

MEGNYITÓ

Rácz Zsuzsa, író

19:10

Balint_Haz_mezuze - hatter nelkuli - tra

A lélek és a test gyógyulása, avagy hogyan imádkozunk a betegekért?

Balla Zsolt, rabbi

 A zsinagógákban rendszeresen elhangzik a "Mi Sebérách", az ima a betegek felépüléséért. Mit rejt magában ez az elsőre egyszerűnek tűnő, de sokrétegű szöveg, és hogyan látták a bölcsek, hogyan kell imádkozni a betegekért? 

19:40

Balint_Haz_mezuze - hatter nelkuli - tra

A SEMMIBŐL CSODÁT

Bérczes Nóra (HelpforFun), Bolba Márta evangélikus lelkész, Janklovics Natasa (Kórházi szeretetcsomag),  Lakatos Szilvia (Khetanipe Egyesület) 

Moderátor: Ónody-Molnár Dóra újságíró 

Nők, akik a semmiből hoztak létre valami nagyon fontosat. Közösségek, amelyek akár egy apró, véletlen gesztusból nőtték ki magukat, mert kiderült, hogy nagyon nagy szükség van mindarra, amit adni tudnak. Nagy tettek, amelyek mögött még annál is sokkal nagyobb erőfeszítés, lelkesedés, elköteleződés és temérdek munka áll. Még ha elsőre talán nem is látszik. Példamutató nők a kulisszák mögött.  

20:40

Balint_Haz_mezuze - hatter nelkuli - tra

MENT-E A JÁRVÁNY ÁLTAL A VILÁG ELÉBB? 

Ürge-Vorsatz Diána, fizikus, klímakutató és környezetvédelmi aktivista

A professzorasszony a tavalyi sávuot estén arról beszélt, hogy milyen lépések szükségesek egy biztonságos, az ember és az élővilág kölcsönös érdekeit szolgáló világhoz. Történt-e változás? Sikerült-e kihasználni a járvány okozta helyzetet arra, hogy javuljanak az esélyeink?

21:20

Balint_Haz_mezuze - hatter nelkuli - tra

MEG AKARTAK ÖLNI BENNÜNKET, TÚLÉLTÜK, KINEVETTÜK - AVAGY HUMOR AZ EGYIPTOMIAK, A NÁCIK ÉS A COVID (STB.) UTÁN (MEG ELŐTT ÉS KÖZBEN IS) 

Papp Réka Kinga aktivista, Szabó Borbála dramaturg, Janklovics Péter vidéki színész, Litkai Gergely humorista 

Moderátor: Borgula András rendező 

A közismert zsidó viccet kissé aktuálizáltuk, hogy ne csak a múltról, és ne csak az evésről, mint a túlélés ünneplési lehetőségéről szóljon. A humor gyógyító hatása széleskörben ismert, de vajon hol vannak a határai? Mikortól és hogyan lehet és/vagy szabad viccelődni az egyiptomi rabszolgasággal, Hitlerrel, vagy egy halálos kórral (vagy éppen magával a halállal). Mit tesz velünk a nevetés? Szabad-e nevetni, ha baj van? Gyógyít vagy eltakar? Beszéljenek és mutassák is be ezt azok, akik hivatalból nevettetnek.

22:20

Balint_Haz_mezuze - hatter nelkuli - tra

“NE AGGÓDJ, TARTALAK”: A KÖNNYŰZENE, MINT TERÁPIA?   

Likó Marcell (Vad Fruttik), Bodor Áron (Esti Kornél), Pásztor Anna (Anna and the Barbies) Moderátor: Horváth Gergely 

Egy dalszövegben megfogalmazódhat egy, sőt több generáció alapvető élettapasztalata. Ha “jól működik” egy szám, akkor koncerteken szinte terapikus jellege lehet, amikor együtt, akár több ezren, egyszerre teli torokból kiabáljuk, vagy éppen egyedül hallgatjuk, egy másfajta teljes átéléssel. Egyszerre lehet nagyon személyes és nagyon közösségi, ami az egyes dalokban megfogalmazódik. A résztvevők vajon ennek tudatában írják a dalaikat? És átvisz a bajon a zene? 

23:00

Balint_Haz_mezuze - hatter nelkuli - tra

MINDENT BELE?! - NŐK ÉS A TELJESÍTMÉNYKÉNYSZER   
Győri Noémi 
fuvolaművész, Laposa Zsófia borász és Pistyur Veronika, a Bridge Budapest ügyvezetője  
Moderátor: Jakab Luca művészeti menedzser, tanácsadó 

A modern kor rengeteg új, csodálatos lehetőséget adott a nőknek. De a régieket se vette el. Elvárások vagy lehetőségek? Hogyan csinálják? És miért? Melyek azok a szerepek, melyeket a nők várnak el saját maguktól, és melyekbe kényszeríti bele őket a szűkebb-tágabb környezetük, vagy a társadalom? 
Szervező: TALMUD NOW

0:00

Balint_Haz_mezuze - hatter nelkuli - tra

TÁRSADALMI GYÓGYULÁS 

Csepeli György szociálpszichológus,  Szécsi Katalin pszichiáter, Váradi András biokémikus   

Moderátor: Palugyai István tudományos újságíró

A beszélgetés témája a lelki és társadalmi gyógyulás: hogyan éli meg az egyén és a társadalom a betegséget, melyek a gyógyulás feltételei és jellemzői, milyenek az esélyei. 

1:00

Balint_Haz_mezuze - hatter nelkuli - tra

JÁRVÁNY, STATISZTIKA, MEGELŐZŐ STRATÉGIA – HOGYAN IGAZODJUNK EL A STATISZTIKÁK TENGERÉBEN?  

Ferenci Tamás matematikus, biostatisztikus 

Mit, miként olvashatunk ki a számtalan járvánnyal kapcsolatos statisztikából? Hogyan következtethet a laikus a grafikonokból arra, hogy hol áll és merre tart a járvány, hogyan viselkedjék a mindennapi életben, hogy a legkevesebb kárt okozza magának és a környezetének. 

1:35

Balint_Haz_mezuze - hatter nelkuli - tra

TESTVÉREK A TÓRÁBAN (IS)  
Fritz Zsuzsa a Forrás Zsidó Tudástár vezetője és Dr. Balázs Gábor  eszmetörténész, az OR-ZSE általános rektorhelyettese és rabbiképzés szakának szakfelelőse 

Gyakran idézzük a midrás (Bemidbár rábá 13:17) szavait, hogy a Tórának hetven arca van, és nagyon különböző értelmezései lehetségesek. Ezen a közös, egy női és egy férfi előadóval megvalósuló programban egy 20. századi Tóra-tudós testvérpár (nővér és fivér) tanításán keresztül fogjuk ezt a tételt bemutatni. Nechámá Leibowitz professzor a Bar Ilan és a Tel Avivi Egyetem Szentírás tanszékén tanított, és Tóra-tanárok több nemzedéke tekinti magát a tanítványának. Fivére, Jesájáhu Leibowitz professzor a természettudós tevékenysége mellett lett a 20. század egyik legizgalmasabb zsidó filozófusa, aki vallási, társadalmi és politikai nézeteivel még hosszú időn keresztül megkerülhetetlen alakja lesz a modern zsidó gondolkodásnak. 

A program online zajlik, a kerekasztalbeszélgetéseket és előadásokat a
JCC Budapest - Bálint Ház, illetve a Limmud Magyarország
közösségi oldalain követheti.

bottom of page